Verslag dag 4 werkweek groep 8

Dag 3 Vossen jacht – werkweek
4 oktober 2018
5 oktober 2018

Dag 4 Cultuurdag

Na alweer een rustige nacht, waarin onze lieve kindertjes heerlijk sliepen, hadden we toch wel even een probleem. Blijkbaar loopt hier ‘s nachts een schoonmaker rond die losliggende spullen uit gangen opruimt…. Hadden we nu toch maar alles netjes op die kapstok boven de grond gehangen….

Gelukkig waren we NET op tijd, want alle schoen, hesjes, vesten zaten in een grote kliko. Gelukkig is er altijd een kind dat goed kan zoeken, zo ook vandaag. Wel gek dat die “schoonmaker” alleen  maar spullen van kinderen “opruimt”.  De leiding was niets kwijt namelijk….

Toen alles weer gevonden was, konden we weer aan de ochtendgymnastiek, dat vinden sommigen het leukste moment van de dag. Eentje zei nog…. Mijn benen zijn echt voor 95%  afgestorven… haha en dan moeten we de toren nog op.

Na de ochtendgymnastiek, ontbijten en dan op de fiets naar Delft. Parkeren bij de Oude Kerk, die nog steeds scheef blijkt te staan, en dan het laatste stukje lopend naar de Nieuwe Kerk. Al lopend zien we de hoge toren al. Daar gaan we echt bovenop.. Gelukkig is het droog en waait het niet te hard, dus we hebben groen licht om naar boven te gaan. Een leerling heeft het aantal treden geteld en kwam uit op 336. Het uitzicht  was fantastisch, onze diepzeeduiker van de Dobbeplas kon zelfs zien waar hij te water was geraakt. We hebben overigens hard gezwaaid naar jullie,  we hopen wel dat jullie teruggezwaaid hebben.  Na de  toren mochten de kids even over de markt voor een souvenir voor thuis. Er zijn wel een hoop spullen gekocht, maar of ze ook voor thuis zijn… hondenbrokjes, diademen, patatjes, kibbeling  en nog meer snoep. We hebben weinig Delfts Blauw gezien, maar wellicht komt er nog wat uit de koffer thuis. Om 12 uur moesten we bij de rondvaartboot zijn. We hadden een eigen boot en kregen uitleg van de kapitein over Delft. We weten nu waarom Delft Delft heet en dat de  kinderen gelijk hadden, dat de Oude Kerk echt scheef staat.  En dat het 600 jaar geduurd heeft voordat hij af was. Natuurlijk werd ook over de  ontploffing van het oude kruithuis verteld en dat die knal tot op Texel te horen zou zijn geweest. Een leerling vroeg zich af of heel Delft toen doof was.. Na de rondvaart en alle interessante informatie tijdens de vaart werd de klas in 2 groepen verdeeld. De eerste groep ging naar de gevangenis “Het Steen”. De tweede groep ging het laatste geld  uitgeven op de markt. Later werd er gewisseld en mocht ook de tweede groep zich begeven naar de martelkamer van “Het Steen”. We kregen de martelkamer te zien waar Balthasar Gerards gemarteld was na de moord op Willem van Oranje. We weten nu waar de uitdrukking “blok aan je been” vandaan komt en “brekebeen”. De kinderen zagen echte martelwerktuigen en een pijnbank en het stikhok. Ze konden zich niet voorstellen dat  er wel meer dan 20 gevangenen in zo’n klein hokje zaten.

Weer terug bij het Kruithuis mochten de kids weer lekker buitenspelen. En ja hoor…. We hadden weer een zwemmer… We hebben hem nog even gefotografeerd. Toen vroeg hij of hij de “natte foto”  even mocht zien. Hoezo? Alleen hij was toch nat?? niet de foto…

Als avondeten hadden we nasi met alle toebehoren en een Viennetta ijsje toe. Ook vanavond gingen er volle borden schoon op. Wat een heerlijk stel eters is het toch, daar wil je als kok graag voor koken. Na het eten weer corvee en dagverslag.  Hoe schrijf je Viennetta??? Nou eh V-i-e-n-n-e-t-t-a…. Vraagt er eentje, mag je ook gewoon nasi schrijven?

Dan wordt alles klaargezet voor de bonte avond. De kinderen hebben ‘s middags hun acts al doorgegeven. Wij kijken er naar uit, het is veelbelovend.

Inmiddels is de bonte avond ten einde, het was superleuk! De kinderen doen nu spelletjes met een lekker chipje erbij en frisdrank, er hangt een gezellige sfeer. Enkele kinderen willen morgen niet naar huis, ze hebben nog een weekje bijgeboekt. Het is voor u dus even afwachten wie we morgen mee terugnemen.

Tot zover het dagverslag van vandaag, als de kids straks lekker gaan slapen, wacht ze nog een verrassing, er is naar aanleiding van de liedjes bij het kampvuur hoog bezoek langs geweest op een wit paard .  Huh??

Als alle schatjes in bed liggen gaan wij opruimen om morgen het hele Kruithuis weer leeg achter te laten.

Tot morgen, dan kunt u uw schat weer lekker vasthouden en knuffelen

Groetjes van uw razende reporter uit kamp Delft

Comments are closed.

X